Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt blaszka 40x24cm: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy przesiane mąki i miksujemy na niskich obrotach. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(ale tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Staramy się nie otwierać za często piekarnika. Jak biszkopt będzie już gotowy wyciągamy i rzucamy blaszką o podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiczkach.
2.Budynie ugotować z cukrem. Ostudzić przykryte folą, żeby nie zrobił się kożuch.Wystudzony budyń utrzeć z miękkim masłem.
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Galaretki rozpuścić w 0,75 ml wrzątku i odstawić do ostudzenia.
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, układamy truskawki lekko dociskając. Na truskawki wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki.
Komentarze