Letnie ciasto z malinami, dzisiaj przygotowałam na biszkopcie z śmietaną i mascarpone. Jest nadzwyczaj pyszne i bardzo efektowne. Ciasto z malinami smakuje dzieciom i nie tylko, polecam do kawki lub herbatki.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BISZKOPT :
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanka oleju
1 szklanka mąki pszennej
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA :
600 ml śmietany 30 %
250 g mascarpone
4 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki żelatyny namoczone w 1/2 szklanki wrzątku
dodatkowo - maliny około 500 g
2 galaretki czerwone
1 dżem malinowy lub truskawkowy
Biszkopt z malinami, bitą śmietaną i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrem na puszysto, dodajemy olej, dalej miksujemy i na koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm, lub troszkę większą. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C.
Ciasto po ostudzeniu przecinamy wzdłuż, na dwie połówki.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy i studzimy.
Pierwszy blat układamy w blaszce, smarujemy dżemem i przykrywamy drugim ciastem. Nasączamy słodką herbatką aby je zwilżyć.
Bardzo zimną śmietanę przelewamy do misy robota, wsypujemy cukry i ubijamy bitą śmietanę. Następnie dodajemy mascarpone, chwilkę miksujemy, wlewamy ostudzoną i rozpuszczoną żelatynę. Szybko miksujemy aby nie powstały grudki.
Ubitą śmietanę rozkładamy na całe ciasto, następnie na wierzchu rozkładamy maliny, najlepiej na całe ciasto.
Biszkopt odkładamy do lodówki na 2 godziny aby dobrze go schłodzić, następnie na wierzch delikatnie wylewamy już tężejącą galaretkę. Ponownie chłodzimy, najlepiej całą noc, aż wszystko zastygnie
Komentarze