Biszkopt z makiem i masą serową

5 (195 ocen)

  • 40 min

Niebo w gębie!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt makowy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka suchego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżki zimnej wody

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka np. waniliowego
    ¾ szkl. cukru pudru
    ¾ szkl mleka
    250g margaryny
    4 łyżki żelatyny
    Cukier waniliowy
    Dżem z czarnej porzeczki

Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z makiem i masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy: Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta posmarować połową dżemu.
  • 2. Masa serowa: Wrzącym mlekiem zalać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać partiami ser cały czas ucierając. Na końcu wlać ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem. Poczekać aż stężeje, następnie posmarować pozostałym dżemem i przykryć drugą połową biszkoptu. Ciasto oblać polewą czekoladową.

Porady

Masę serową należy od razu wykładać na ciasto bo dość szybko tężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować