Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka np. waniliowego
¾ szkl. cukru pudru
¾ szkl mleka
250g margaryny
4 łyżki żelatyny
Cukier waniliowy
Dżem z czarnej porzeczki
Biszkopt z makiem i masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt makowy: Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta posmarować połową dżemu.
2.Masa serowa: Wrzącym mlekiem zalać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać partiami ser cały czas ucierając. Na końcu wlać ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem. Poczekać aż stężeje, następnie posmarować pozostałym dżemem i przykryć drugą połową biszkoptu. Ciasto oblać polewą czekoladową.
Porady
Masę serową należy od razu wykładać na ciasto bo dość szybko tężeje.
Komentarze