Takie sobie ciasto do kawki wymyśliłam z tego co akurat było w domu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4łyżek cukru
120g mąki pszennej typ 405 lub 450
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Krem advokatowy
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 duży budyń waniliowy (60g)
500 ml mleka
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
40 ml advocatu
Dodatkowo:
600 ml wody
2 galaretki krystalicznej Dr.Oetker
ok. 500g winogron (mogą być inne owoce)
3/4 -1 szklanki ponczu do nasączonia biszkoptu.
Ja użyłam ponczu zrobionego z zielonej herbaty i nalewki herbacianej z suszonymi śliwkami zrobionej wg przepisu mojej dobrej znajomej.
Myślę, że doskonale by również pasował do tego ciasta, poncz z kawy rozpuszczalnej .
Biszkopt z kremem adwokatowym, galaretką krystaliczną i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Białka powinny być dobrze schłodzone, reszta składników temp.pokojowa.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dobrze zmiksować.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, zmiksować do momentu uzyskania puszystej masy.
Pianę z białek dodać do żółtek
i delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą szpatułki
Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę.
Ciasto wylać do tortownicy (24-26 cm średnicy) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód).
Piec w temp. 180°C ok. 25-30 min.
Najlepiej pod koniec pieczenia zrobić próbę suchego patyczka.
Ciasto wyjąć i ostudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić
na 2 części.
Krem
Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budyń w proszku, mąkę oraz żółtka - dokładnie wymieszać.
Resztę mleka zagotować z cukrem, a następnie dodać rozrobiony budyń. Ciągle, mieszając ( powinien być gładki bez gtudek)gotować
do zgęstnienia masy.
Zdjąć i wystudzić często mieszając, aby nie powstał korzuszek .
Masło zmiksować na jasną, bardzo puszystą masę .
(trzeba dość długo miksować, bo im bardziej ubijemy masło - tym krem będzie puszystrzy.
Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu (każdą łyżkę budyniu dokładnie zmiksować z masłem)
Na końcu nie przestając miksować bardzo powoli cienkim strumieniem wlewamy adwokat .
Pierwszy blat biszkoptu dobrze nasączyć ponczem i wyłożyć krem (2-3łyżki kremu odłożyć),
rozsmarować , przykryć drugim blatem ciasta.
Naponczować, równo rozsmarować resztę kremu,włożyć z powrotem do tortownicy i odstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować galaretkę wg przepidu na opakowaniu,używając 600ml wody.
Winogrona umyć i pokroić na połówki , poukładać na wierzchu ciasta i zalać lekko tężejącą, ale jeszcze płynną galaretką.
Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu ciasta z tortownicy na bokach biszkoptu rozsmarowałam krem i posypałam bułką tartą, zrumienioną na suchej patelni.
Smacznego
Komentarze