BISZKOPT Z KREMEM ADWOKATOWYM, GALARETKĄ KRYSTALICZNĄ I WINOGRONAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Takie sobie ciasto do kawki wymyśliłam z tego co akurat było w domu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4łyżek cukru
    120g mąki pszennej typ 405 lub 450
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Krem advokatowy
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1 duży budyń waniliowy (60g)
    500 ml mleka
    łyżka mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    40 ml advocatu

    Dodatkowo:
    600 ml wody
    2 galaretki krystalicznej Dr.Oetker
    ok. 500g winogron (mogą być inne owoce)

    3/4 -1 szklanki ponczu do nasączonia biszkoptu.
    Ja użyłam ponczu zrobionego z zielonej herbaty i nalewki herbacianej z suszonymi śliwkami zrobionej wg przepisu mojej dobrej znajomej.
    Myślę, że doskonale by również pasował do tego ciasta, poncz z kawy rozpuszczalnej .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt z kremem adwokatowym, galaretką krystaliczną i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Białka powinny być dobrze schłodzone, reszta składników temp.pokojowa.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dobrze zmiksować.
    Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, zmiksować do momentu uzyskania puszystej masy.
    Pianę z białek dodać do żółtek
    i delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą szpatułki
    Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę.
    Ciasto wylać do tortownicy (24-26 cm średnicy) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód).
    Piec w temp. 180°C ok. 25-30 min.
    Najlepiej pod koniec pieczenia zrobić próbę suchego patyczka.
    Ciasto wyjąć i ostudzić.
    Wystudzony biszkopt przekroić
    na 2 części.

    Krem

    Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budyń w proszku, mąkę oraz żółtka - dokładnie wymieszać.
    Resztę mleka zagotować z cukrem, a następnie dodać rozrobiony budyń. Ciągle, mieszając ( powinien być gładki bez gtudek)gotować
    do zgęstnienia masy.
    Zdjąć i wystudzić często mieszając, aby nie powstał korzuszek .
    Masło zmiksować na jasną, bardzo puszystą masę .
    (trzeba dość długo miksować, bo im bardziej ubijemy masło - tym krem będzie puszystrzy.
    Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu (każdą łyżkę budyniu dokładnie zmiksować z masłem)
    Na końcu nie przestając miksować bardzo powoli cienkim strumieniem wlewamy adwokat .

    Pierwszy blat biszkoptu dobrze nasączyć ponczem i wyłożyć krem (2-3łyżki kremu odłożyć),
    rozsmarować , przykryć drugim blatem ciasta.
    Naponczować, równo rozsmarować resztę kremu,włożyć z powrotem do tortownicy i odstawić do lodówki.
    W tym czasie przygotować galaretkę wg przepidu na opakowaniu,używając 600ml wody.
    Winogrona umyć i pokroić na połówki , poukładać na wierzchu ciasta i zalać lekko tężejącą, ale jeszcze płynną galaretką.
    Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Po wyjęciu ciasta z tortownicy na bokach biszkoptu rozsmarowałam krem i posypałam bułką tartą, zrumienioną na suchej patelni.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować