Biszkopt z jabłkami w galaretce

4.49 (187 ocen)

  • 40 min

Dla lubiących lekkie ciasta z owocami!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Galaretka jabłkowa:
    500g miękkich słodkich jabłek
    3 galaretki morelowe lub pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z jabłkami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Galaretka jabłkowa:Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody, do jeszcze ciepłych dodać obrane i pokrojone w drobne kawałki jabłka. Tężejącą masą przełożyć placek, wierzch posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować