Biszkopt z jabłkami i galaretką

4.5 (178 ocen)

  • 30 min

Pyszne proste ciasto z jabłkami i dużą ilością truskawkowej galaretki.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    2,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 olejek migdałowy
    4 średnie jabłka
    5 galaretek truskawkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Biszkopt z jabłkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wyłożone do blachy 1. Margarynę, cukier i jajka ucieramy mikserem na jednolitą masę. Wsypujemy po trochu mąkę nadal miksując, następnie proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Ciasto wlewamy do dużej blachy o wymiarach 28x40 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
  • Przygotowane jabłka 2. Jabłka obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w ósemki.
  • Wyłożone jabłka na cieście 3. Jabłka układamy na cieście. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 - 200* C.
  • Upieczone ciasto z jabłkami 4. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • Wylana galaretka na cieście 5. Galaretki rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i wylewamy je na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki (ok. 2 godziny), aby galaretki dobrze stężały.
  • Biszkopt z jabłkami i galaretką 6. Gdy galaretki dobrze się zetną możemy ciasto kroić.

Porady

Ja użyłam 5 galaretek, ponieważ lubię dużo galaretki na cieście, ale jak ktoś woli może użyć mniejszą ilość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować