Biszkopt z jabłkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukier i jajka ucieramy mikserem na jednolitą masę. Wsypujemy po trochu mąkę nadal miksując, następnie proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Ciasto wlewamy do dużej blachy o wymiarach 28x40 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
2.Jabłka obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w ósemki.
3.Jabłka układamy na cieście. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 - 200* C.
4.Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
5.Galaretki rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i wylewamy je na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki (ok. 2 godziny), aby galaretki dobrze stężały.
6.Gdy galaretki dobrze się zetną możemy ciasto kroić.
Porady
Ja użyłam 5 galaretek, ponieważ lubię dużo galaretki na cieście, ale jak ktoś woli może użyć mniejszą ilość.
Komentarze