Biszkopt z jabłkami i galaretką

4.5 (165 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon na jabłka uważam za rozpoczęty!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    5 średnich jabłek
    2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
    pół łyżeczki cynamonu
    1/2 szklanki cukru
    500ml wody

    dodatkowo:
    galaretka biała - "pastelowa o smaku pinacolada z Wodzisławia"
    lub polewa z lukru :)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt z jabłkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie dodajemy żółtka i cukier, cały czas miksując.
    Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy powoli do piany z białek, miksując na delikatnych obrotach.
    Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
    i pieczemy ok 45 minut w temp.180 stopni.

    Jabłka obieramy i trzema na tarce o grubych okach.
    Do rondla wrzucamy jabłka, cynamon, cukier i zalewamy wodą.
    Gdy jabłka zmiękną i cukier się rozpuści, dodajemy galaretki i mieszamy - chwilę podgrzewając.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Galaretkę rozpuszczamy w 375ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.

    Biszkopt dzielimy na dwie równe części, i przekładamy tężejąca galaretką jabłkami.
    Na całość wylewamy białą galaretkę.
    Ciasto wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować