Biszkopt z jabłkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy żółtka i cukier, cały czas miksując.
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy powoli do piany z białek, miksując na delikatnych obrotach.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
i pieczemy ok 45 minut w temp.180 stopni.
Jabłka obieramy i trzema na tarce o grubych okach.
Do rondla wrzucamy jabłka, cynamon, cukier i zalewamy wodą.
Gdy jabłka zmiękną i cukier się rozpuści, dodajemy galaretki i mieszamy - chwilę podgrzewając.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 375ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt dzielimy na dwie równe części, i przekładamy tężejąca galaretką jabłkami.
Na całość wylewamy białą galaretkę.
Ciasto wkładamy do lodówki.
Komentarze