Biszkopt z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąki i delikatnie każdą wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Zostawić do wystudzenia. Potem przeciąć na dwa placki.
2.Odlać szklankę mleka i rozprowadzić w niej budyń z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrami. Gdy się zagotuje wlać mleko z budyniem i gotować aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć na puszystą masę. Margaryna musi mieć taką samą temperaturę jak budyń! Śmietankę ubić z fixem i delikatnie połączyć z masą.
3.Truskawki oczyścić I pokroić na połówki. Galaretki rozpuścić we wrzątku I odstawić do stężenia.
4.Przekładanie:
BISZKOPT – MASA – BISZKOPT – MASA – TRUSKAWKI – GALARETKA
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Komentarze