Biszkopt przekładany kremem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i olejek, zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić.
Upiec 2 takie biszkopty lub jeden z 8 jaj i rozciąć na dwa placki.
2.W szklance mleka rozpuścić budyń śmietankowy i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać mleko z rozpuszczonym budyniem, mieszając chwilę pogotować. Ostudzić.
Śmietankę ubić z cukrem i fixem. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń i aromat śmietankowy. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.
3.W rondelku rozpuścić masło, potem dodać cukier i poczekać chwilką aż się rozpuści. Następnie dodać płatki i wiórka. Całość zrumienić na złoty kolor. Ostudzić.
4.Składanie ciasta:
BISZKOPT – ½ KREMU BUDYNIOWEGO – DŻEM PORZECZKOWY – BISZKOPT – ½ KREMU BUDYNIOWEGO – POSYPKA
Komentarze