Biszkopt migdałowy z ananasem i mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ten biszkopt jest bardzo orzeźwiający i smaczny, idealny do kawusi :)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40 cm:
    BISZKOPT:
    4 jajka
    ¾ szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki migdałów
    kilka kropli aromatu migdałowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 mały cukier waniliowy
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka octu
    szczypta soli
    PRZEKŁADKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ:
    5 białek
    ½ szklanki migdałów
    5 łyżek cukru pudru
    1 łyżka cukru kryształu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    90 g skórki pomarańczowej
    KREM:
    5 żółtek
    ½ l mleka
    1 mały cukier waniliowy
    ¾ szklanki cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kostka margaryny
    puszka ananasów
    PONADTO:
    około 1 kg mandarynek
    2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 3 ½ szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt migdałowy z ananasem i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy migdały (rozdrobnione w blenderze), aromat, mąkę i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy oleji również mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
  • 2. PRZEKŁADKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ: Migdały delikatnie rozdrabniamy w blenderze. Białka ubijamy z cukrami, dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy, wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
  • 3. KREM: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę. Mleko gotujemy z cukrem waniliowym, zalewamy nim ubite żółtka i gotujemy krem. Margarynę ucieramy, dodajemy do niej po łyżce ostudzonego kremu i ucieramy na puszystą masę. Ananas kroimy w kostkę, łączymy z kremem.
  • 4. Połowę kremu wykładamy na upieczony biszkopt, przykrywamy przekładką ze skórką pomarańczową, na to dajemy pozostały krem. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki, układamy na kremie z ananasami i polewamy tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować