Biszkopt migdałowy z ananasem i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy migdały (rozdrobnione w blenderze), aromat, mąkę i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy oleji również mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
2.PRZEKŁADKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ: Migdały delikatnie rozdrabniamy w blenderze. Białka ubijamy z cukrami, dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy, wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
3.KREM: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę. Mleko gotujemy z cukrem waniliowym, zalewamy nim ubite żółtka i gotujemy krem. Margarynę ucieramy, dodajemy do niej po łyżce ostudzonego kremu i ucieramy na puszystą masę. Ananas kroimy w kostkę, łączymy z kremem.
4.Połowę kremu wykładamy na upieczony biszkopt, przykrywamy przekładką ze skórką pomarańczową, na to dajemy pozostały krem. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki, układamy na kremie z ananasami i polewamy tężejącą galaretką.
Komentarze