Biszkopt makowy z kremem brzoskwiniowym i truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i makiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Pianka truskawkowo – śmietankowa:
Truskawki zmiksować na mus i zagotować z 2 łyżkami cukru pudru, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę owocową. Dokładnie połączyć.
3.Pianka brzoskwiniowa:
Brzoskwinie zmiksować na mus, doprowadzić do wrzenia, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, na koniec wkładać po łyżce zimną masę owocową. Dokładnie połączyć.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć krem truskawkowy, gdy stężeje większą część kremu brzoskwiniowego. Przykryć biszkoptem, na wierzch dać ostatnią część kremu. Całość posypać kokosem.
Komentarze