Biszkopt makowy z kremem brzoskwiniowym i truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Cudownie owocowe ciasto z makowym biszkoptem.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ¼ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek suchego maku
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Pianka truskawkowo – śmietankowa:
    200g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    330 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    Pianka brzoskwiniowa:
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru
    1 galaretka brzoskwiniowa
    200g odsączonych brzoskwiń z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Biszkopt makowy z kremem brzoskwiniowym i truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i makiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Pianka truskawkowo – śmietankowa:
    Truskawki zmiksować na mus i zagotować z 2 łyżkami cukru pudru, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę owocową. Dokładnie połączyć.
  • 3. Pianka brzoskwiniowa:
    Brzoskwinie zmiksować na mus, doprowadzić do wrzenia, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, na koniec wkładać po łyżce zimną masę owocową. Dokładnie połączyć.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć krem truskawkowy, gdy stężeje większą część kremu brzoskwiniowego. Przykryć biszkoptem, na wierzch dać ostatnią część kremu. Całość posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować