Biszkopt makowy z bezą kokosową i kremem brzoskwiniowym

5 (195 ocen)

  • 40 min

Smakowite połączenie kilku smaków w jednym cieście. Wszystko bardzo dobrze się uzupełnia i smakuje. Po przekrojeniu ładnie wygląda i jest bardzo podzielne. Polecam!!!!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt makowy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka suchego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżki zimnej wody

    Beza kokosowa:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    200g kokosu

    Krem brzoskwiniowy:
    5 żółtek
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 kisiel cytrynowy
    1 puszka brzoskwiń
    200g masła
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt makowy z bezą kokosową i kremem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy: Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół.
  • 2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos mieszając łyżką. Pianę podzielić na pół i przełożyć na dwa kruche placki. Upiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach, ok. 20 minut.
  • 3. Krem brzoskwiniowy:Brzoskwinie odsączyć z zalewy i uzupełnić ją wodą do 700ml. Odlać szklankę, a pozostały syrop doprowadzić do wrzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlaną szklankę i wsypać obie mąki wraz z kisielem. Mieszaninę wlać na gotujący się syrop, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puszystą masę z masłem. Na koniec do kremu włożyć drobno pokrojone brzoskwinie.
  • 4. Przełożenie:
    Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, nałożyć bezę, krem i pozostały biszkopt. Ciasto polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować