Biszkopt kawowy z kremem wiśniowym

4.5 (189 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo pyszna kompozycja:)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki
    7 łyżek oleju
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mielonej kawy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa śmietanowo - wiśniowa:
    400g wiśni
    2 galaretki wiśniowe
    660 ml śmietanki 30%
    9 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Biszkopt kawowy z kremem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawą - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części. Między ciasta wyłożyć większą część kremu. Wierzch posmarować jego pozostałą część.
  • 2. Masa śmietanowo - wiśniowa: Wiśnie zmiksować na mus i zagotować wsypać galaretki, wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę wiśniową. Dokładnie połączyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować