Biszkopt kakaowy z kremem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Podam wam przepis na pyszny biszkopt z kremem. Przepis dała mi moja ciocia jest bardzo prosty a ciasto rozpływa się w ustach. Moja ciocia piecze cudowne torty i ciasta mi dała tylko przepis i uwielbiam piec te oto ciasto. Bardzo często gości ono w moim domu i gości bardzo je chwalą. Dziś zrobiłam z kupnym kremem ale kiedyś zrobię z kremem własnej roboty i wtedy na pewno wstawię przepis.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek,

    2 szklanki cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    1 szklanka mąki pszennej,

    1 szklanka kakao czarne.



    dodatkowo :

    dowolny krem ( u mnie tiramisu ),

    około 2 szklanek jagód lub innych owoców,

    2 łyżki kawy naturalnej rozpuszczalnej,

    1 szklanka gotowanej wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt kakaowy z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i mikserem na najwyższych obrotach zmiksować na pulchną masę czyli tak zwany kogel - mogel.
  • ciasto 2. Do zmiksowanej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Również dokładnie zmiksować aby masa jajeczna połączyła się z dodanymi składnikami.
  • ciasto 3. Przygotowaną masę przelać do blaszki 35 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika to tak zwanego suchego patyczka.
  • ciasto 4. Po upieczeniu ciasto razem z papierem do pieczenia przenieść na ręcznik papierowy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto jest już zimne przekroić je na dwa równe placki.
  • ciasto 5. Do blaszki w której był pieczony biszkopt na dno położyć folię aluminiową następnie dolną część placka biszkoptowego. Wcześniej zaparzoną kawę rozpuszczalną lekko ostudzoną nasączyć dół ciasta. Przygotować krem robiąc go dodać mniej mleka niż w opisie ( ja zrobiłam z trzech opakowań i dodałam 700 g mleka ).
  • ciasto 6. Na nasączone ciasto czyli pół szklanki na jeden placek biszkoptowy, wyłożyć połowę przygotowanego kremu, na krem poukładać dowolne owoce ( ja dałam jagody leśne prosto z lasu które uzbierał mi mąż ). Położyć drugi placek biszkoptowy również go nasączyć, położyć resztę kremu i znowu owoce. Wstawić do lodówki aby ciasto się schłodziło.
  • ciasto 7. Ciasto jest bardzo smaczne świetnie nadaje się dla gości jak i domowników. Zrobiłam z kremem gotowym nie potępiajcie mnie po prostu tu bardziej chodzi o przepis na ciasto a nie tym czym jest przełożone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować