Biskwity z owocami i bitą śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Przygotować 2 blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia, . Na każdym narysować po 4 okręgi o średnicy ok. 10 cm każdy.
Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Do misy wbić białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać po 1 łyżce cukru i ubijać, gdy białka będą sztywne dodać żółtka i ubić. Następnie dodać wymieszane mąki i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć na narysowane okręgi ( ok. 2 łyżki na porcję), wyrównać powierzchnię łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 5-6 minut. Wyjąć biszkopty z piekarnika i ściągnąć z blachy na której się piekły. Zgiąć ostrożnie na pół, aby się nie złamały i pozostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć śmietankę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i nadziać omleciki. W bitą śmietanę wcisnąć owoce, np borówki i poziomki.
Oprószyć omleciki cukrem pudrem.
Porady
Biskwity nie możemy piec dłużej bo się przepieką i popękają podczas zginania.
Komentarze