Biskwity z owocami i bitą śmietanką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Biskwity, to inaczej omleciki biszkoptowe, które można kupić w każdej niemal cukierni, a w zależności od regionu ich nazwy stosowane są zamiennie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Dodatki:
    330 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    świeże owoce
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biskwity z owocami i bitą śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Przygotować 2 blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia, . Na każdym narysować po 4 okręgi o średnicy ok. 10 cm każdy.
    Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Do misy wbić białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać po 1 łyżce cukru i ubijać, gdy białka będą sztywne dodać żółtka i ubić. Następnie dodać wymieszane mąki i delikatnie wymieszać łyżką.
    Ciasto wyłożyć na narysowane okręgi ( ok. 2 łyżki na porcję), wyrównać powierzchnię łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 5-6 minut. Wyjąć biszkopty z piekarnika i ściągnąć z blachy na której się piekły. Zgiąć ostrożnie na pół, aby się nie złamały i pozostawić do wystudzenia.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć śmietankę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i nadziać omleciki. W bitą śmietanę wcisnąć owoce, np borówki i poziomki.
    Oprószyć omleciki cukrem pudrem.

Porady

Biskwity nie możemy piec dłużej bo się przepieką i popękają podczas zginania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować