Biskup

4.47 (177 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Znika ze stołu jako jedno z pierwszych, niezależnie od okazji. Wspaniale prezentuje się na rodzinnych uroczystościach, idealne do filiżanki popołudniowej kawy

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 i ½łyżki mąki ziemniaczanej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Galaretka:
    2 galaretki wiśniowe
    2 szklanki wrzątku
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    200 g masła

    Beza:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka suchego maku
    1 szklanka wiórków kokosowych

    Polewa:
    125 g masła
    3-4 łyżki kakao
    4-5 łyżek mleka
    ½ szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Dżemy

Biskup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biskup 1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie łączymy szpatułką lub rózgą.

    Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
  • Biskup 2. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Do gorących dodajemy dżem z czarnej porzeczki. Mieszamy do połączenia składników. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Biskup 3. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z obiema mąkami oraz żółtkami. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. mieszając aby masa się nie przypaliła. Przykrywamy folią spożywczą (tak aby dotykała wierzchu budyniu, unikniemy w ten sposób powstaniu kożucha). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy aż masa będzie gładka.
  • Biskup 4. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Dodajemy mak oraz wiórki kokosowe. Całość delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki lub rózgi.

    Blaszkę, w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
  • Biskup 5. Masło roztapiamy z cukrem. Dodajemy kakao, całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy mleko. Lekko studzimy.

    Zimny biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki (można ją wyłożyć folią aluminiową lub ponownie papierem). Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie wykładamy masę budyniową a na wierzch wystudzoną bezę. Całość ozdabiamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mak Czekolada
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat do -30%
Rabat do -30%
Rabat do -30% w sklepach stacj... więcej»
Kod rabatowy:HEGOS2024
Zobacz
+
Rabat do -30%
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:HEGOS2024
Zobacz
-25% na wybrany asortyment MAC
-25% na wybrany asortyment MAC
Rabat na produkty marki MAC -2... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
-25% na wybrany asortyment MAC
Online
Stacjonarnie

Rabat na produkty marki MAC -25% przy zakupach za min. 249 zł. W promocji nie biorą udziału produkty już przecenione, Connect In Colour Eye Shadow Palette, Glitter, Blot Powder/Pressed, Mineralize Skinfinish Natural, Brushes, Accessories, Pro Products, nowości, kolekcje limitowane, MINI MAC oraz produkty z linii MAC VIVA GLAM. Oferty nie łączą się. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na maccosmetics.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat 30% na nowoczesne meble,... więcej»
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować