Biscotti

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Włoskie smakołyki z migdałami

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 duże jajko
    90 g drobnego cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub z migdałów, jak wolicie)
    100 g całych, obranych migdałów
    70 g drobno posiekanej suszonej moreli

Biscotti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubić mikserem razem z cukrem (bez rozdzielania na białko i żółtko). Dodać ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypać migdały, morelę, wymieszać.

    Obsypując dłonie mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 175ºC przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć, ostudzić.

    Po wystudzeniu pokroić go nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwaracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.

    Z przepisu otrzymamy około 15 biscotti.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy