Bigosik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To moj debiut w robieniu bigosu z mlodej kapusty. Zwykle robilam z kiszonej ale nieco inaczej. Ale ten wyszedl bardzo smaczny!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 glowki mlodej kapusty
    2 marchewki
    1 duza cebula
    2 laski kielbasy wedzonej
    Pomidory z puszki cale
    Kilka plasterkow boczku
    Sol, pieprz, liscie laurowe, ziele angielskie

Bigosik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapuste szatkujemy, wkladamy do garnka, zalewamy goraca woda, dodajemy ziele i liscie laurowe oraz pieprz i sol, gotujemy ok. 5 min. Dodajemy starta na drobnych oczkach marchew i jeszcze chwile gotujemy. Odcedzamy wode, dodajemy podsmazona cebulke i kielbase, rozdrobnione pomidory. Wszystko razem mieszamy. Przekladamy do naczynia zaroodpornego, ukladamy na gorze plasterki boczku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Pieczemy ok. 50min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy