Bigosik z białej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty szybki i smaczny

  • 60 min

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    2 pętka kiełbasy ok 400 g
    1 cebula
    2 marchewki
    1 l bulionu
    ok 150 g koncentratu pomidorowego
    3 łyżki mąki
    kminek
    majeranek
    jałowiec
    ziele angielskie
    pieprz
    natka pietruszki
    oregano

Bigosik z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać, wrzucić na wrzątek, zagotować i odcedzić. Zalać bulionem dodać startą na tarce marchewkę. Cebulę przysmażyć razem z drobno pokrojoną kiełbasą, dodać do kapusty . (ja dodałam jeszcze ok 2 łyżki tłuszczu z pieczeni) Dodać przyprawy i gotować ok godzinę. Na koniec dodać koncentrat i mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody ok 150 ml.
    Ponownie zagotować, ciągle mieszając. Posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem lub młodymi ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy