1/2 kg szynki wieprzowej
1 kg pieczarek
cebula
3 papryki (u mnie czerwona,żółta i zielona)
15 dag mortadeli
koncentrat pomidorowy
2 łyżki mąki pszennej
Chili
sól,pieprz
papryka słodka w proszku
olej do smażenia
Bigos z pieczarek i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.
Doprawiamy solą.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa.Paprykę kroimy w paseczki, również dodajemy do mięsa.Tą samą czynność wykonujemy z szynką.Pieczarki kroimy i przekładamy do wszystkich składników.Doprawiamy pieprzem.
2.Podlewamy wodą i prużymy aż mięso będzie dobre. Dodajemy koncentrat. Doprawiamy jeszcze chili i słodką papryką.Mąkę mieszamy z odrobiną wody i hartujemy sos.Danie gotowe.
Smacznego.
Komentarze