Bigos z pieczarek i papryki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Według mnie jest lepszy od bigosu z kapusty.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
    1 kg pieczarek
    cebula
    3 papryki (u mnie czerwona,żółta i zielona)
    15 dag mortadeli
    koncentrat pomidorowy
    2 łyżki mąki pszennej
    Chili
    sól,pieprz
    papryka słodka w proszku
    olej do smażenia

Bigos z pieczarek i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.
    Doprawiamy solą.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa.Paprykę kroimy w paseczki, również dodajemy do mięsa.Tą samą czynność wykonujemy z szynką.Pieczarki kroimy i przekładamy do wszystkich składników.Doprawiamy pieprzem.
  • 2. Podlewamy wodą i prużymy aż mięso będzie dobre. Dodajemy koncentrat. Doprawiamy jeszcze chili i słodką papryką.Mąkę mieszamy z odrobiną wody i hartujemy sos.Danie gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy