Bigos z młodej kapusty

4.5 (174 ocen)

Bigos delikatny i bardzo aromatyczny !

Składniki:

  • Składniki
    1 duża główka młodej kapusty

    500 g mortadeli

    500 g boczku surowego

    1 pęczek koperku

    1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%

    2 liście laurowe

    2-3 ziela angielskie

    5 ziarenek pieprzu

    1-2 łyzki octu 10%

    1 łyżeczka tłuszczu do smażenia

    1 szklanka wody

    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy na 3 paski o szerokości 4-5 cm i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoto. Po przestygnięciu kroimy w kostke 1 x1 cm .
  • 2. Mortadelę również kroimy w kostkę wielkości około 1x1 cm.
  • 3. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na gotującą się wodę i dodajemy 1,5 łyżeczki soli, mieszamy. Gotujemy około 5 minut, następnie wrzucamy pokrojona w kostkę mortadelę, boczek. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i na niewielkim ogniu gotujemy około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koper oraz 1 łyżkę octu i gotujemy kolejne 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować