Bigos z kurczakiem

4.49 (198 ocen)

  • 6 godz. 40 min

A może bigos w lżejszym wydaniu? Zapraszam do wypróbowania.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • 600 g kapusty kiszonej,
    500 g piersi z kurczaka,
    100 g boczku,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1 średnia cebula
    0,5 szkl. suszonych grzybów,
    2 łyżki oleju,
    3 liście laurowe,
    2 łyżeczki ziele angielskiego,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed przygotowaniem bigosu namaczamy grzyby. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy umyte i pokrojone w cieniutkie paski (lub kostkę) piersi z kurczaka, smażymy na złoty kolor. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię, przesmażając chwileczkę. Kapustę płuczemy w czystej wodzie, odciskamy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka, dodajemy cebulę, piersi z kurczaka, boczek, umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz wlewamy pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat. Dusimy około godziny do momentu aż kapusta będzie miękka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować