Pyszny, szybki i tani bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
1 godz. 10 min
Składniki:
pół kg kapusty kiszonej
1 marchewka
1 mała cebulka
kawałek selera, pora
natka pietruszki
mały koncentrat pomidorowy
łyżka masła
kilka: ziaren pieprzu, ziela ang. i liści laurowych
odrobina soli/ vegety według uznania
Wywar z 1 porcji rosołowej (może być z innego mięsa)
Bigos z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wcześniej przygotowujemy wywar, lecz mięsa nie dodałam do bigosu.
2.Kapustę zalewamy wodą, gotujemy od momentu zagotowania około 30 minut, a następnie odcedzamy.
Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na masełku.
Do odcedzonej kapusty wlewamy wywar z mięsa, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pozostałe warzywa i listki laurowe, pieprz, ziele ang. Gotujemy jeszcze około 30 minut, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy doprawiamy solą/ vegetą według uznania.
Porady
Czas podany od momentu zagotowania kapusty, wraz z przygotowaniem warzyw i dalszym gotowaniem bigosu.
Komentarze