Bigos z kapusty białej i kiszonej

3.8 (5 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bigos z kapusty białej i kiszonej z dodatkiem grzybów, śliwek suszonych, łopatki wieprzowej i kiełbasy. Bigos to danie trochę czasochłonne, ale warto czekać na takie pyszności. Najlepszy będzie na następny dzień, gdy już wszystko się pięknie przegryzie. Zachęcam do skorzystania z mojego przepisu.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1000 g kiszonej kapusty
    500-700 g białej kapusty (połówka z takiej mniejszej główki)
    1000 g łopatki wieprzowej
    500 g kiełbasy
    200 g boczku wędzonego
    100-150 g grzybów (dałam mrożone, suszone trzeba wcześniej namoczyć)
    100 g śliwek suszonych
    3 łyżki powideł śliwkowych
    100 g przecieru pomidorowego
    ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, cząber do smaku
Wystaw ocenę:

3.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z kapusty białej i kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z kapusty białej i kiszonej 1. Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem, następnie obsmażyć na patelni do zrumienienia. Potem zawartość przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem do wysokości mięsa, dodać kilka listków laurowych, kilkanaście ziaren ziela angielskiego, garnek przykryć pokrywą i zagotować. Dusić ok. 45 minut.

    Grzyby pokroić na kawałki i wrzucić do mięsa.

    Kapustę kiszoną pokroić i zalać wodą w garnku tylko do jej wysokości. Gotować ok. 45 minut.

    Kapustę białą poszatkować i zagotować ok. 15 minut.

    Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki i usmażyć na patelni.

    Kapustę kiszoną odcedzić, wlać do niej zawartość rondla (mięso z grzybami i wywarem), dodać ugotowaną białą kapustę, pokrojone na ćwiartki śliwki suszone, 3 łyżki powideł śliwkowych, usmażoną kiełbasę z boczkiem. Całość dobrze wymieszać, garnek przykryć pokrywą i dusić bigos ok. 1,5-2 h, od czasu do czasu mieszając.

    Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, jeszcze doprawić solą, pieprzem i cząbrem, wymieszać, przykryć i dalej dusić ok. 10-15 minut.

    Gotowe. Bigos, jak wiadomo, im starszy tym lepszy, więc można mieć obiadek na kilka dni.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.47 (207 ocen)

Bigos z białej kapusty

To może cię zainteresować