Bigos z cukinii z fasolką

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To lekkie, bezmięsne danie na lato. Świetnie smakuje, bo składa się wyłącznie z młodych, świeżych warzyw. Można go zjeść na kolację, albo podać na obiad, na przykład ze sztuką mięsa.

Składniki:

  • ● 1 duża cukinia
    ● 2 duże marchewki
    ● 1/2 kg fasolki szparagowej
    ● 2 cebule
    ● oliwa z oliwek
    ● liść laurowy
    ● ziele angielskie
    ● przyprawy: przyprawa uniwersalną, sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z cukinii z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukinii usuwamy wszystkie
    pestki, miąższ kroimy na
    małe kawałeczki (najlepiej
    w kostkę). Marchewkę obieramy,
    myjemy i kroimy w talarki.
  • 2. Cebulę kroimy w cienkie
    półplasterki, dusimy na oleju,
    aż się zeszkli.
  • Bigos z cukinii z fasolką 3. Oczyszczoną fasolkę gotujemy
    do miękkości i dusimy
    razem z marchewką i cebulą,
    dokładnie mieszając.
  • 4. W osobnym naczyniu dusimy
    cukinię, dodając do wody
    szczyptę przyprawy uniwersalnej, liść laurowy
    ziele angielskie i odrobinę
    słodkiej papryki. Cukinia powinna
    być jędrna, nie może się
    rozpadać. Odcedzamy cukinię
    i dodajemy do pozostałych warzyw.
    Dusimy wszystko razem,
    doprawiamy do smaku według
    upodobań. Nie można przesolić,
    bo straci walory smakowe.

Porady

● Bigos jest bardzo smaczny następnego dnia. Przechowujemy go w lodówce. ● Zamiast fasolki szparagowej do bigosu można wykorzystać białą fasolę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować