Zawsze przyrządzam ten bigos,gdy mam dużo cukinii ze swojej działki.Ta wersja bigosu zdecydowanie przypadła do gustu mojej rodzinie bardziej niż wersja z kapustą.
60 min
Składniki:
6-8 nie dużych cukinii
6 małych kiełbasek
1 butelka passaty
2 cebule
sól i pieprz do smaku
ostra papryka
1/2 pęczka koperku
dowolny olej do smażenia
Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu.Kiełbasę kroimy w nie dużą kostkę,wrzucamy do cebuli.Doprawiamy solą i ostrą papryką.Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.Mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.Cukinię obieramy, jeśli jest młoda to zostawiamy skórkę.Kroimy w kostkę.Dodajemy do kiełbasy i smażymy pod przykryciem aż się rozpadnie.Wlewamy passatę i redukujemy sos już bez pokrywki.Doprawiamy,dodajemy posiekany koperek.Smacznego!
Komentarze