Bigos z cukinii

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zawsze przyrządzam ten bigos,gdy mam dużo cukinii ze swojej działki.Ta wersja bigosu zdecydowanie przypadła do gustu mojej rodzinie bardziej niż wersja z kapustą.

  • 60 min

Składniki:

  • 6-8 nie dużych cukinii
    6 małych kiełbasek
    1 butelka passaty
    2 cebule
    sól i pieprz do smaku
    ostra papryka
    1/2 pęczka koperku
    dowolny olej do smażenia

Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu.Kiełbasę kroimy w nie dużą kostkę,wrzucamy do cebuli.Doprawiamy solą i ostrą papryką.Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.Mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.Cukinię obieramy, jeśli jest młoda to zostawiamy skórkę.Kroimy w kostkę.Dodajemy do kiełbasy i smażymy pod przykryciem aż się rozpadnie.Wlewamy passatę i redukujemy sos już bez pokrywki.Doprawiamy,dodajemy posiekany koperek.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy