Bigos wigilijny (bez mięsa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku (najlepiej wysokim i z grubym dnem) stapiamy masło. Następnie wrzucamy kapustę (gdy mamy bardzo kwaśną i słoną kapustę możemy ją opłukać na sitku). Podsmażamy chwilę, a następnie zmniejszamy ogień. Dodajemy połamane grzyby, śliwki, suszone pomidory, przyprawy, zalewamy 1 litrem gorącej wody. Gdy chcemy dodać pieczarki, dusimy je w plasterkach na małym ogniu, wodę odlewamy. Następnie dodajemy do kapusty. Zmniejszamy ogień, dusimy ok. 1-1.5 godz. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie dolewamy wody, gdy jest taka potrzeba. Następnie odkładamy bigos do wystudzenia, trzymamy potem w chłodnym miejscu - ja zazwyczaj trzymam na balkonie :) Bigos smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień. Każdego dnia podgrzewamy, gotujemy ok. 1 godz. od czasu do czasu mieszając.
Komentarze