Bigos staropolski

4.97 (175 ocen)

  • 5 godz. 36 min
  • Dla 6 osób

...

  • 5 godz. 36 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
    400 g chudej wołowiny
    400 g karkówki
    400 g surowego boczku wędzonego (tłustego)
    200 g szynki
    100 g grzybów suszonych
    200 g śliwek wędzonych
    2 pętka kiełbasy białej surowej
    2 pętka kiełbasy zwyczajnej
    2 kwaśne jabłka
    10 ziarenek pieprzu
    2 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    sól ,pieprz
    150 ml czerwonego półwytrawnego wina
Wystaw ocenę:

4.97 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos staropolski 1. Dzień 1:
    Grzyby co najmniej 2 godz moczyć w 1,5 l wody. Potem je wyjąć ,opłukać i pokroić w niezbyt cienkie kawałki. Kapustę zalać wodą z grzybów. Dodać grzyby ,liście laurowe ,pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie i gotować 1 godz na wolnym ogniu. Boczek pokroić w kostkę. Smażyć na średnim ogniu do wytopienia ok 100 ml tłuszczu. Odlać 3 łyżki i zachować do smażenia szynki. Kiedy kawałki boczku się zrumienią ,wyłowić je ,a do rondla wrzucić mięso pokrojone w 3 cm kostkę. Wsypać łyżeczkę soli , pół łyżeczki pieprzu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Mięso powinno puścić płyn ,odparować. Połączyć mięso z kapustą i gotować 1 godz na wolnym ogniu ,od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. W razie potrzeby dolewać niewielką ilość wody. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Dzień 2:
    Na odłożonym tłuszczu z boczku mocno przysmażyć szynkę pokrojoną w kostkę (1 cm). Wraz z tłuszczem dodać do bigosu i gotować na średnim ogniu ,co jakiś czas mieszając. Uważać żeby bigos się nie przypalił ,można dolewać odrobinę wody. Dodać podsmażoną ,pokrojoną w talarki kiełbasę oraz pętka białej kiełbasy. Jeśli zdarzy się ,że bigos lekko przepalimy niezwłocznie przełożyć do drugiego garnka. Po 1,5 godz gotowania odstawić w zimne miejsce.
  • 3. Dzień 3:
    Śliwki pokroić w ćwiartki. Umyte jabłka pokroić na ćwiartki ,usunąć gniazda nasienne ,drobno poszatkować i wraz ze śliwkami dodać do bigosu. Wlać wino i gotować na niewielkim ogniu 1,5 godz. Bigos doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować