Bigos poświąteczny

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja znajoma dopiero po świętach robi generalne porządki w domu. Ja idąc tym tropem po świętach robię porządki w lodówce i zamrażarce. Zawsze coś nam ze świąt zostaje, nie lubię marnować żywności. Stąd pomysł na bigos.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg-2 kg kapusty kiszonej
    3 cebule
    kiełbasa
    boczek
    pieczone mięso
    10 sztuk suszonych śliwek
    5 dag suszonych grzybów
    5 -6 listków laurowych
    5-6 kulek ziela angielskiego
    pieprz i sól do smaku
    olej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos poświąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bigos poświąteczny 1. Kapustę pokroić na drobno. Włożyć do garnka, dolać zimną wodę, zagotować.
    Dodać ziele, listki laurowe, śliwki i suszone grzybki, wcześniej namoczone w niewielkiej ilości wody.
    Ugotować do miękkości.
  • 2. Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę.
    Jeśli mamy boczek, podsmażyć go na patelni pokrojony na kawałki, wyjąć i na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę.
    Zamiast boczku cebulę można podsmażyć na rumiano na oleju.
    Do cebuli dodać pokrojoną kiełbasę, mięso i boczek. Dobrze wymieszać i jeszcze raz lekko podpiec.
  • 3. Do garnka z ugotowaną kapustą wrzucamy zawartość patelni.
    Zagotowujemy wszystko razem.
    Doprawiamy solą i pieprzem, ale ostrożnie. Nasza mięsna wkładka była już wcześniej przyprawiana - pieczone mięso.

Porady

Proporcje składników są przykładowe, ponieważ możemy je dowolnie dostosować do ilości posiadanych produktów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować