Bigos pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wypłukać. Pokroić w kostkę o średnicy około 2×3 cm. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać sól, pieprz. Cebulę i marchewkę posiekać w drobną kosteczkę, również podsmażyć. Kapustę wypłukać pod bieżącą wodą. Podsmażone mięso , następnie warzywa ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego. Następnie ułożyć kapustę z dodatkiem kminku, ziela angielskiego, liści kadrowych wedle uznania. W oddzielnym naczyniu przygotować sos pomidorowy- koncentrat pomidorowy wymieszać z około 2 szklankami wody. Przygotowanym sosem pomidorowym zalać kapustę i pozostałe składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Dolać wody tak, aby stanowiła 3/4 naczynia. Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w 180- 200 stopniach C. Smacznego :)
Komentarze