1.Wieprzowinę umyć,osuszyć i pokroić w kostkę,na patelni rozgrzać olej,wyłożyć mięso i smażyć na złoty kolor na ostrym ogniu,pod koniec smażenia dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę cebulkę,oraz oczyszczoną i startą na drobnych oczkach marchewkę,oprószyć solą i pieprzem - smażyć mieszając ok.5min.
2.Kapustę młodą poszatkować,włożyć do garnka,zalać zimną,zagotować i wyłączyć,przykryć pokrywka i odstawić na 5min.,po tym wywar odcedzić do osobnego naczynia i zostawić, kapustę wyłożyć do garnka z grubym dnem,dodać mięso z cebulką i marchewka oraz tłuszcz ze smażenia,dodać kiszoną kapustę - wszystko wymieszać i smażyć,czas od czasu mieszając,aż kapusta odrobinę przyrumieni się,podlać wywarem z kapusty,dodać liście laurowe,ziele angielskie,przyprawę - wymieszać delikatnie,dusić pod przykryciem 15min.
3.Kabanosy pokroić w kawałki,dodać do kapusty,wymieszać i dusić jeszcze 10min.Doprawić do smaku solą,cukrem i pieprzem,wymieszać i dusić jeszcze 5min.Bigos podawać posypany natką pietruszki z pieczywem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze