• Dla 6 osób
  • Łatwy

Bigos jest dość powszechną potrawą,ale w każdym domu przygotowuje się go na swój,pyszny, sposób:-)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta młoda/średnia główka: 0.5 sztuki
    - kapusta kiszona: 400 gramów
    - marchewka młoda: 5 sztuk
    - cebula młoda: 2 sztuki
    - wieprzowina/karczek lub łopatka: 500 gramów
    - kabanosy wędzone: 300 gramów
    - olej do smażenia: 4 łyżki
    - ziele angielskie/ziarenka: 8 sztuk
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - przyprawa typu Kucharek: 1 łyżeczka
    - sól,cukier i pieprz: 3 łyżeczki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowinę umyć,osuszyć i pokroić w kostkę,na patelni rozgrzać olej,wyłożyć mięso i smażyć na złoty kolor na ostrym ogniu,pod koniec smażenia dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę cebulkę,oraz oczyszczoną i startą na drobnych oczkach marchewkę,oprószyć solą i pieprzem - smażyć mieszając ok.5min.
  • 2. Kapustę młodą poszatkować,włożyć do garnka,zalać zimną,zagotować i wyłączyć,przykryć pokrywka i odstawić na 5min.,po tym wywar odcedzić do osobnego naczynia i zostawić, kapustę wyłożyć do garnka z grubym dnem,dodać mięso z cebulką i marchewka oraz tłuszcz ze smażenia,dodać kiszoną kapustę - wszystko wymieszać i smażyć,czas od czasu mieszając,aż kapusta odrobinę przyrumieni się,podlać wywarem z kapusty,dodać liście laurowe,ziele angielskie,przyprawę - wymieszać delikatnie,dusić pod przykryciem 15min.
  • 3. Kabanosy pokroić w kawałki,dodać do kapusty,wymieszać i dusić jeszcze 10min.Doprawić do smaku solą,cukrem i pieprzem,wymieszać i dusić jeszcze 5min.Bigos podawać posypany natką pietruszki z pieczywem.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować