Pachnący, aromatyczny, sycący bigos... Potrawa typowo polska, na Śląsku podawana na weselach, przyjęciach i innych imprezach okolicznościowych :) W mojej rodzinie to Babcia przygotowuje gar bigosu :)
1.Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Jeśli jest bardzo kwaśna w połowie gotowania odlać sok (który zużyć do zakwaszania zup). Podczas gotowania dodać namoczone suszone grzybki lub podsmażone pieczarki i uduszone , pokrajane w paski lub kostkę mięso, wędzony boczek i kiełbasę. Osobno ugotować posiekaną słodką kapustę i zmieszać je. Cebulę pokrajać w kostkę i zrumienić na oleju, dodać pod koniec duszenia do bigosu razem z przecierem z rozgotowanych pomidorów lub z koncentratem.
Potrawę doprawić do smaku.
Podawać na obiad, kolację lub jako gorącą zakąskę.
Komentarze