1.Przygotuj spód. Margarynę rozpuść w rondlu razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę herbatnikową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieść. Formę odstaw do lodówki. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100 ml. słodkiej śmietanki, następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową. Masę czekoladowo- śmietankową wyłóż na herbatnikowi spód. Ciasto wstaw do lodówki. Gotowe udekoruj wiórkami czekolady.
Porady
Herbatniki można zastąpić pokruszonymi biszkoptami lub płatkami kukurydzianymi.
Komentarze