Biały puch

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto śliczne, zachęcające i bardzo delikatne...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód:
    *125 g. margaryny
    * 300 g. pokruszonych herbatników
    * 1 tabliczka mlecznej czekolady

    Masa:
    * 3 tabliczki białej czekolady
    * 600 ml. śmietanki 36%
    * 2 łyżki cukru pudru
    * 2 łyżki żelatyny
    * wiórki z czekolady na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biały puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj spód. Margarynę rozpuść w rondlu razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę herbatnikową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieść. Formę odstaw do lodówki. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100 ml. słodkiej śmietanki, następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową. Masę czekoladowo- śmietankową wyłóż na herbatnikowi spód. Ciasto wstaw do lodówki. Gotowe udekoruj wiórkami czekolady.

Porady

Herbatniki można zastąpić pokruszonymi biszkoptami lub płatkami kukurydzianymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować