Biały czekoladowy mus z malinami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Wreszcie wyczarowałam deser. Co się na próbowałam otwierałam wszystkie książki i nic z nich nie chciało wyskoczyć. Wreszcie wzięłam czarodziejską różdżkę wypowiedziałam zaklęcie i jest udało się z książki wyskoczył przepyszny deser.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady
    •2 żółtka
    •1 białko
    •1 szklanka zimnej kremówki 36 %
    •0,5 łyżeczki soku z cytryny
    •0,5 łyżki wrzącej wody

Biały czekoladowy mus z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy. Czekoladę roztapiamy w mikrofali, lub kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy ją do żółtek cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy pół łyżki wrzącej wody, po czym odstawiamy masę na chwilę żeby przestygła.
    Białko ubijamy na sztywną pianę. To samo robimy ze śmietaną kremówką. Masę czekoladową łączymy z sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy ze śmietaną kremówką, a na końcu dodajemy pianę z białka.
    Mus przekładamy do czekoladowych pucharków lub szklanych pucharków. Zdobimy malinami. Chłodzimy w lodówce 3-4 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy