Biały barszcz

4.48 (168 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Barszczyk bez dodatku zupy w proszku jest najlepszy

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - 1 udko z kurczaka
    - 3-4 pętka białej kiełbasy
    - 3 litry wody
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - kawałek selera (ok 30g)
    - 2 łyżki siekanego pora
    - 200-250ml śmietany 18%
    - 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia
    - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu.
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz biały

Biały barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru włożyć kiełbasę. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, lekko studzimy, obieramy, kroimy w pół plastry i dodajemy do zupy. Smietanę hartujemy i zabielamy nią barszcz. Dodajemy chrzan i czosnek. Zagęszczamy zupę zawiesiną z mąki i gotujemy. Doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować