6 białych kiełbas ( surowych )
1 kg kiszonej kapusty
350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne )
2 cebule ( lub 1 duża )
ok. 500 ml bulionu ( ja użyłam rosołu )
1 łyżka suszonych płatków papryki
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren jałowca
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
125 g masła
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pokroić, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec i pieprz w ziarnach. Gotować kapustę od zagotowania bez przykrycia około 20 minut i potem zakryć pokrywką i zdjąć garnek z ognia i zostawić kapustę do wystudzenia. W drugim garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć białą kiełbasę, przykryć pokrywką i zostawić do wystudzenia.
2. Pieczarki oczyścić i posiekać w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i wrzucić pieczarki i podsmażyć je. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem dodać do podsmażonych pieczarek. Przestudzoną kapustę odcisnąć z wody i przełożyć ją do miski. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą, dodać płatki papryki oraz przyprawy do smaku i wymieszać.
3.Tak przygotowaną kapustę wy łożyć do ceramicznej formy do tarty i wyrównać powierzchnię. Następnie ułożyć chłodne kiełbaski i zalać bulionem ( bulion ma być równo z kapustą ). Na koniec delikatnie oprószyć chili. Formę z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 195 stopni i zapiekać około 40 minut do zrumienienia się góry i odparowaniu części bulionu. Danie podawać gorące najlepiej z pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.
Komentarze