Pierwszy raz robiłam białą kiełbasę z mięsa indyka. Dodałam do niej koper włoski, kolendrę i majeranek.
Kiełbasę można zamrozić.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg mięsa mielonego z udźca indyka
2-3 ząbki czosnku
kolendra
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
i majeranku
sól i pieprz mielony do smaku ( dałam 3 łyżeczki soli i łyżeczkę pieprzu)
1/2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
jelita lub osłonki do napełniania kiełbasy
Biała kiełbasa z indyka z koprem włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone można kopić gotowe, poprosić o zmielenie w sklepie lub zmielić samemu. Mięso przełożyć do dużej misy, dodać przyprawy i wyrobić. Następnie dodać wodę i dobrze wyrobić. Zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godz. Masą napełnić jelita lub osłonki. Białą kiełbasę z indyka można zamrozić, obgotować lub upiec. Surową można dodać do gotującego się żuru.
Komentarze