Biała kiełbasa z gotowanym jajkiem i ćwikłą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pomysł na danie na wielkanocny stół

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - surowa kiełbasa: 400 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - Sól, pieprz czarny mielony, pieprz w ziarnach do smaku: 1 szczypta
    - ziele angielskie, liść laurowy, kminek do smaku: 1 szczypta
    ćWIKłA:
    - buraki: 1.5 kilograma
    - chrzan o smaku cytrynowym: 175 gramów
    - Sól, cukier do smaku: 1 szczypta
    DODATKOWO:
    - jajka (ugotowane na twardo): 4 sztuki
    - borowiki marynowane: 8 sztuk
    - kiełki rzodkiewki (do dekoracji): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Biała kiełbasa z gotowanym jajkiem i ćwikłą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut starając się nie doprowadzić do wrzenia.
  • 2. Buraki dokładnie umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W razie potrzeby odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Buraki połączyć z chrzanem i doprawić do smaku solą i cukrem.
    Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na połówkach jajek.
    Podawać z kiełkami rzodkiewki, ćwikłą i marynowanymi borowikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować