Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka

4.48 (182 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Najsmaczniejsza biała kiełbasa z kurczaka, smaczniejsza od wieprzowej białej kiełbasy.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mięso z ćwiartek kurczaka 1,8 kg
    czosnek 5 g
    gorczyca biała 3 g
    sól 30 g
    wegeta bez konserwantów 5 g
    pieprz czarny 3 g
    papryka słodka mielona 3 g
    majeranek 3 g
    sos sojowy 4 łyżki
    woda 150 ml
    jelita 2 m
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka. 1. Mięso bez skórek i kości kroimy w kostkę 2x2 cm. Skórki i czosnek mielimy przez sitko 4 mm.
  • Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka. 2. Do pokrojonego mięsa w kostkę dodajemy zmielone z czosnkiem skórki, gorczycę, pieprz, majeranek, paprykę, sos sojowy, wegete i sól.
  • Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka. 3. Wszystko dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy wodę jak najzimniejszą i ponownie wyrabiamy do momentu dobrej kleistości farszu. W między czasie płuczemy i moczymy jelita.
  • Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka. 4. Farszem napełniamy ścisło jelita. Możemy odkręcić kiełbaski, lub zrobić w dwóch kawałkach po 1 metrze.
  • Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka. 5. Parzymy w 75 stopniach 25 minut.
  • Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka. 6. Gotową kiełbasę możemy podpiec w piekarniku lub usmażyć na patelni.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować