Najsmaczniejsza biała kiełbasa z kurczaka, smaczniejsza od wieprzowej białej kiełbasy.
4 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Mięso z ćwiartek kurczaka 1,8 kg
czosnek 5 g
gorczyca biała 3 g
sól 30 g
wegeta bez konserwantów 5 g
pieprz czarny 3 g
papryka słodka mielona 3 g
majeranek 3 g
sos sojowy 4 łyżki
woda 150 ml
jelita 2 m
Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso bez skórek i kości kroimy w kostkę 2x2 cm. Skórki i czosnek mielimy przez sitko 4 mm.
2.Do pokrojonego mięsa w kostkę dodajemy zmielone z czosnkiem skórki, gorczycę, pieprz, majeranek, paprykę, sos sojowy, wegete i sól.
3.Wszystko dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy wodę jak najzimniejszą i ponownie wyrabiamy do momentu dobrej kleistości farszu. W między czasie płuczemy i moczymy jelita.
4.Farszem napełniamy ścisło jelita. Możemy odkręcić kiełbaski, lub zrobić w dwóch kawałkach po 1 metrze.
5.Parzymy w 75 stopniach 25 minut.
6.Gotową kiełbasę możemy podpiec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
Komentarze