Biała kiełbasa do żurku

2 (3 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Biała kiełbasa wieprzowa zrobiona z szynki wieprzowej, boczku i mięsa z tylnej golonki. Kiełbasa jest idealna do świątecznego żurku.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec 1,81 kg:

    szynka wieprzowa 62 dag
    boczek 41 dag
    mięso z golonki 78 dag
    jelita wieprzowe 28/30 2 metry
    woda 100 ml

    Przyprawy:

    pieprz czarny 2 g/kg
    czosnek 2 g/kg
    majeranek 3 g/kg
    sól warzona 20 g/kg
Wystaw ocenę:

2 (3 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Biała kiełbasa do żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z szynki mielimy przez szarpak, boczek mielimy przez sitko 10 mm, mięso z golonki mielimy, połowę przez sitko 10 mm, drugą połowę przez sitko 3 mm. Do rozdrobnionych mięs dodajemy wymieszane z wodą suche przyprawy i wyrabiamy farsz do momentu dobrej kleistości mięsa, około 20-25 minut. Farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie. Po dwóch godzinach napełniamy farszem ścisło jelita. Odkręcamy kiełbaski 12-14 cm długie. Kiełbasę możemy bezpośrednio parzyć lub zamrozić. Parzymy 20 minut w 75 stopniach Celsjusza.

    Smacznego!!!

Porady

Kiełbasę możemy bezpośrednio parzyć lub zamrozić. Parzymy 20 minut w 75 stopniach Celsjusza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować