biała kiełbasa

4.51 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealna do Wielkanocnego Żurku, do zapiekania w cebuli z piwem, oraz na gorąco z chrzanem i ćwikłą.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka i karczek) mielimy na sitku fi 12
    0,5 kg boczku lub pachwiny mielimy na sitku fi 8

    Przyprawy na 1kg mięsa

    Sól zwykła 17g
    Pieprz czarny grubo mielony 3g
    Cukier 1 g
    Majeranek 2 łyżki
    ziele angielskie mielone 1g
    Czosnek 3 duże ząbki ja daję 4 bo lubię czosnkową kiełbasę
    Woda zimna 100ml
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić dodać przyprawy i wodę dobrze wyrobić (masa ma się kleić do rąk).
    Jelita solone należy wcześniej wymoczyć w ciepłej wodzie ale nie gorącej, odlewając ja kilka razy. Napełniamy jelita, na końcu formujemy małe kiełbaski o długości ok 12 cm skręcamy kiełbaski raz w jedną raz w druga stronę. Podajemy parzoną, woda musi mieć 75 C parzymy 25 minut...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować