Biała kaszanka na ostro

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pikantna, biała kaszanka zrobiona na mięsie z łopatki wieprzowej, skóry z golonki oraz z wątróbek drobiowych. Kaszanka została nadziana w wołową kątnicę.

  • 4 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • łopatka 70 dag
    wątróbki drobiowe 80 dag
    skóra z golonki 20 dag
    kość z golonki
    kasza pęczak 2 szklanki
    kasza jęczmienna 3 szklanki
    wywar 9 szklanek
    2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
    sos z ostrych papryczek 200 ml
    kątnica wołowa

    Przyprawy:

    liść laurowy mielony pół łyżeczki
    ziele angielskie mielone pół łyżeczki
    majeranek 2 łyżki
    sól 1 łyżka
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    pieprz czarny 1 łyżeczka
    papryka ostra mielona 1 łyżeczka
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Przekąski

Biała kaszanka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała kaszanka na ostro. 1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Ja dałam 9 szklanek wywaru i 200ml sosu z ostrych papryczek. Zawsze kasza sparzy się super.Wymytą łopatkę, skórę i kość z golonki gotujemy w osolonej wodzie 90 minut do miękkości mięs. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka i studzimy. Odmierzamy potrzebną ilość wywaru do gotowania kasz. W pozostałym wywarze parzymy wymoczone wątróbki. Parzymy 15 minut. Sparzone wątróbki wyjmujemy z garnka i studzimy. Obieramy resztki mięsa z kości od golonki, mięso z kości golonki i skórę mielimy przez sitko 4 mm a wątróbki i mięso z łopatki przez sitko 10 mm. Wszystkie zmielone mięsa mieszamy. W odmierzonej ilości wywaru parzymy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze, wszystkie suche przyprawy i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy we wcześniej opłukaną i wymoczoną kątnicę wołową. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 60 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować