1.Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie, po łyżce dodawać cukier. Zawsze. po wsypaniu cukru. Miksować chwilę, żeby cukier się rozpuścił.
Dopiero wtedy, wsypać następną porcję cukru. Po dodaniu, całego cukru, miksować
jeszcze chwilę. Masa, powinna być gęsta i szklista.
2.Gotową masę, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na blachę,
wyłożoną papierem do pieczenia.
Można też, nakładać łyżką. Czasem tak robię, jak nie chce mi się wyciskać :)
Nabieram masę łyżką i druga łyżką, ściągam na blachę.
3.Gotowe bezy, suszyć w piekarniku, nagrzanym do 100 stopni.
Grzanie góra, dół z termoobiegiem, 1,5 godziny. Następnie, uchylić delikatnie drzwiczki i suszyć jeszcze pół godziny.
Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do wystudzenia.
Porady
Bezy, przechowuję w puszce. Wtedy długo zachowują świeżość.
Komentarze