• 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach bezy. Z podanych składników wyszło mi 35 sztuk.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 białka
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Beza

Bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bezy 1. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie, po łyżce dodawać cukier. Zawsze. po wsypaniu cukru. Miksować chwilę, żeby cukier się rozpuścił.
    Dopiero wtedy, wsypać następną porcję cukru. Po dodaniu, całego cukru, miksować
    jeszcze chwilę. Masa, powinna być gęsta i szklista.
  • Bezy 2. Gotową masę, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na blachę,
    wyłożoną papierem do pieczenia.

    Można też, nakładać łyżką. Czasem tak robię, jak nie chce mi się wyciskać :)
    Nabieram masę łyżką i druga łyżką, ściągam na blachę.
  • Bezy 3. Gotowe bezy, suszyć w piekarniku, nagrzanym do 100 stopni.
    Grzanie góra, dół z termoobiegiem, 1,5 godziny. Następnie, uchylić delikatnie drzwiczki i suszyć jeszcze pół godziny.
    Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do wystudzenia.

Porady

Bezy, przechowuję w puszce. Wtedy długo zachowują świeżość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować