Bezówka

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Wspaniale rozgrzewająca nalewka z czarnego bzu na jesienno-zimowe przeziębienia.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg owoców czarnego bzu
    1 kg cukru
    1 l wody
    400 ml spirytusu
    2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Napoje Alkohole Nalewki

Bezówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce (bez łodyg, ale może być z baldachami) wrzucić do garnka i zalać litrem wody. Gdy to się zagotuje zasypać cukrem, dodać kwasek i po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 15 minut. Zdjąć z ognia i przecedzić.
  • 2. Całość wlać do dużego słoja (powoli i z przerwami, aby nie pękł), przykryć pokrywką (ale nie dokręcać jej) i zostawić do całkowitego wystygnięcia najlepiej na całą noc. Następnego dnia do soku dodajemy spirytus i słoik dokręcamy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 2 dni.
  • 3. Po dwóch dniach nalewkę przelewamy do butelek. Przechowujemy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Spirytus Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować