Bezowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BEZA: Do miski wbij 6 białek, szczyptę soli i ubijaj powoli wsypując cukier. Ubijaj aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na blaszkę wyłóż pergamin i przełóż pianę. Piekarnik nastaw na ok 160 stopni i piec ok 30 min aż beza będzie lekko złotawa po czym wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki z bezą w środku żeby się podsuszyła. W czasie pieczenia bezy można przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu.
2.BISZKOPT: z 5 jajek oddziel od siebie białko i żółtko, żółtka wlej na głęboki talerz obiadowy wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia i wlej łyżkę octu - delikatnie wymieszaj (powinno podwoić swoją objętość i zgęstnieć). białka ubij z cukrem na sztywno, wlej żółtka i wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj. ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. piec na 160 stopni ok 40 min
3.Na wystudzony biszkopt ułóż owoce i zalej galaretką najlepiej już bardzo gęstą, gdy galaretka zatwardnie ubij kremówkę i dosłudź ale nie za mocno gdyż beza jest słodka, wyłóż na galaretkę i przykryj wystudzoną już bezą
Porady
Owoce mogą być świeże lub mrożone, najlepiej do tego ciasta pasują truskawki bądź maliny
Komentarze