Bezowe z galaretką

4.49 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest przepyszne, świeże owoce w galaretce ze słodką nuta bezy nadają się na każdą okazję.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 białek, 5 łyżek cukru, sól, 5 jajek, 1 szkl cukru, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szkl maki ziemniaczanej 3/4 szkl krupczatki, 0,5 kg owoców, 2 galaretki, 0.5 l kremówki, 2 szt fix do śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bezowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BEZA: Do miski wbij 6 białek, szczyptę soli i ubijaj powoli wsypując cukier. Ubijaj aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na blaszkę wyłóż pergamin i przełóż pianę. Piekarnik nastaw na ok 160 stopni i piec ok 30 min aż beza będzie lekko złotawa po czym wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki z bezą w środku żeby się podsuszyła. W czasie pieczenia bezy można przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. BISZKOPT: z 5 jajek oddziel od siebie białko i żółtko, żółtka wlej na głęboki talerz obiadowy wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia i wlej łyżkę octu - delikatnie wymieszaj (powinno podwoić swoją objętość i zgęstnieć). białka ubij z cukrem na sztywno, wlej żółtka i wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj. ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. piec na 160 stopni ok 40 min
  • 3. Na wystudzony biszkopt ułóż owoce i zalej galaretką najlepiej już bardzo gęstą, gdy galaretka zatwardnie ubij kremówkę i dosłudź ale nie za mocno gdyż beza jest słodka, wyłóż na galaretkę i przykryj wystudzoną już bezą

Porady

Owoce mogą być świeże lub mrożone, najlepiej do tego ciasta pasują truskawki bądź maliny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować