Bezowe kokosanki z bitą śmietaną i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Połączenie bezy z bitą śmietaną i truskawkami

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • białko 3 sztuki
    • cukier drobny 1,5 szklanki
    • wiórki kokosowe 300 gram
    • mąka ziemniaczana 1 łyżka
    • sól szczypta
    • śmietanka 30% 500 ml
    • cukru pudru 4 łyżki
    • truskawek 30 dkg

Bezowe kokosanki z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier i cały czas ubijamy mikserem.
    Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aby białka nie opadły.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,masę kokosową wykładamy łyżką w niewielkich odstępach lub w specjalną foremkę do bez.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 na ok.30 minut.
    Po wystudzeniu, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Bezy sklejamy po dwie ubitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy