Bezowa słodycz mleczną masą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie delikatnie wmieszać żółtka. Mąkę przesiewamy, i mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy kakao, i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 25x34, i pieczemy około 25 minut w piekarniku 170*C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na połowę.
2.Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, po zagotowaniu studzimy. Masło ucieramy, do utartego masła powoli wlewamy wystudzone mleko, dalej ucieramy, wsypujemy mleko w proszku, dalej ucieramy, tak długo aby nie było grudek z mleka w proszku. Przekładamy placek masą, na masie
układamy niebieskie bezy. Przykrywamy drugą połową biszkopta.
3.Połamana czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w misce, w kąpieli wodnej. Kiedy polewa będzie miała jednolitą i płynną masę, polać nią placka i
na wierzchu poukładać różowe bezy.
Porady
Ciast należy przechowywać w lodówce wtedy masa jest twardsza.
Komentarze