Składniki:
Beza :
10 białek
80 dag cukru
Szczypta soli
Masa:
Pół kilo margaryny
Pół kilo czekoladowych cukierków z nadzieniem np. Michalki
Polewa:
1 czekolada mleczna
Łyżka masła
1.Wykonanie:
Beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Wykładamy na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i suszymy w uchylonym piekarniku nagrzanym do 110 stopni około 2-3 h aż bezą będzie sucha.
Masa:
Margarynę utrzeć na gładką masę, dodajemy rozgrzane w kuchence mikrofalowej cukierki, miksujemy aż masa będzie gładka. Dzielimy ją na pół. Do jednej połowy wkruszamy jeden bezowy blat. Masę z cukierkami wykładamy na bezowy blat, wyrównujemy, na wierzchu wykładamy drugą masę. Wierzch ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą zmieszaną z masłem. Przed podaniem bardzo dobrze schłodzić.
Porady
Do bezy możemy wykorzystać bialka pozostałe po pieczeniu pączków .
Komentarze