Bezowa pokusa

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kaloryczne i pyszne ciasto

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Beza :
    10 białek
    80 dag cukru
    Szczypta soli
    Masa:
    Pół kilo margaryny
    Pół kilo czekoladowych cukierków z nadzieniem np. Michalki
    Polewa:
    1 czekolada mleczna
    Łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bezowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Beza:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Wykładamy na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i suszymy w uchylonym piekarniku nagrzanym do 110 stopni około 2-3 h aż bezą będzie sucha.
    Masa:
    Margarynę utrzeć na gładką masę, dodajemy rozgrzane w kuchence mikrofalowej cukierki, miksujemy aż masa będzie gładka. Dzielimy ją na pół. Do jednej połowy wkruszamy jeden bezowy blat. Masę z cukierkami wykładamy na bezowy blat, wyrównujemy, na wierzchu wykładamy drugą masę. Wierzch ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą zmieszaną z masłem. Przed podaniem bardzo dobrze schłodzić.

Porady

Do bezy możemy wykorzystać bialka pozostałe po pieczeniu pączków .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować