Bezglutenowe kruche babeczki migdałowe

4.41 (197 ocen)

Jedne z moich ukochanych babeczek. Tym razem w wersji bezglutenowej ;)

Składniki:

  • na dwie blachy babeczek ;)

    Na spody:
    200g masła
    100g cukru
    1 jajko
    100g mielonych migdałów
    100g mąki ryżowej
    100g mąki ziemniaczanej
    50g mąki kukurydzianej

    Na krem:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli
    cukier wanilinowy
    250g masła
Wystaw ocenę:

4.41 (197 ocen)

Bezglutenowe kruche babeczki migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy migdały z mąkami
    . Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy jajko. Dodajemy wymieszane mąki ;)
    Ja mieszanie musiałam skończyć ręcznie :)

    Foremki smarujemy masłem i ew. oprószamy bułką tartą.
    Formujemy z ciasta kulki i wciskamy je w foremki.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.15min (do zrumienienia)
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą w kąpieli wodnej, aż masa zbieleje, znacznie powiększy swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Odstawiamy do ostudzenia.
    Masło ucieramy do białości i powoli dodajemy nasze ubite jajka.
    Dekorujemy babeczki kremem ;)

Porady

Do kremu na sam koniec możemy dodać ok.25ml alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Mąka ryżowa Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować