Bezglutenowe ciasteczka kokosowe

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Przepyszne ciasteczka kokosowe, które znikają kilka chwil po upieczeniu! Ciasteczka nie zawierają glutenu, dlatego są odpowiednie dla osób chorych na celiakię.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g wiórek kokosowych
    160 g (jedno opakowanie) kleiku ryżowego
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    3 jajka
    250 g masła (w temperaturze pokojowej)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Bezglutenowe ciasteczka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodawać po jednym jajku i miksować, aż cukier, masło i jajka się dokładnie połączą. Następnie należy dodać wiórki kokosowe oraz kleik ryżowy. Najlepiej wszystko ugnieść ręcznie, ponieważ ciasto jest bardzo gęste.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia i z ciasta formować kulki, które na blasze należy lekko docisnąć widelcem, by odbił się wzorek kratki. Uformowane ciasteczka należy piec, aż będą miały złoty kolor, a przy brzegach lekko brązowy. Na końcu można udekorować je cukrem pudrem bądź polewą czekoladową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować